varg
DEBATT & ENGAGEMANG Här kan ni ta del av olika frågor som vi engagerat oss i. Dokumenten och artiklarna är i huvudsak skrivna av oss själva. Det finns både korta och långa ärenden, där huvudrubriken får avvikande färg och inläggen presenteras i kronologisk ordning. Samtliga skrivelser finner ni här som nedladdningsbara PDF:er.Klicka på länkarna nedan för att ladda hem och läsa önskat dokument.

grönska
Rovdjurens ekologiska roll
rovdjur i politiken

 

Protestbrev
2014-10- 30
Naturvårdsverket signalerar licensjakt på varg vintern 2015

Läs PDF »


line

Uppdrag Sverige
2014-10-16
Ny regering och nytt hopp om ett ekosystem som får företrädde framför jakt, skövling och makthunger - vi skriver ett brev till den nya regeringen

Läs PDF »


line

Jaktjournalen bidrar till rovdrift av vårt småvilt som de kallar att städa upp...
Augusti 2014
Charlotte skrev en insändare om Jaktjournalens utlysta "Rovdjurskampen" och fick svar, som besvarades
Viltvård - vad är det? - PDF »
Svar av H Nilsson - PDF »
Svar till Holger Nilsson Chefredaktör för Jaktjournalen - PDF »
Svar från Sten Christoffersson - PDF »
Svar till Sten Christoffersson - PDF »
Jean och Bjarne svarar - PDF »
Christofferssons andra svar - PDF »
Svar till Sten Christoffersson - PDF »


line

Ledhund - ett utmärkt sätt att...
2014-07-20
Inte så sällan hör man jägare säga att det är mest för naturupplevelserna som de är jägare, de sitter timtal i skogen utan att se något de kan skjuta men de njuter av sin stund i naturen ändå - utmärkt då kommer en obligatoriskt införande av Ledhund och upphörande av Löshund att göra skogsupplevelsen än mer sinnlig när de lär sig korrekt samarbete med hunden.

Läs PDF »


line

Helén Pettersson (S) lovar licensjakt vid valseger
2014-06-29

Helén Pettersson talesperson för S i jakt frågor och dessutom ordförande i deras bildningsförbund, ABF, visar inte bara brist på kunskap utan stor ignorans mot biologisk mångfald. Läs vår debattartikel som kom in Dalademokraten v 27 som debattartikel. Vi har mailat Helén själv och hennes partiordförande Stefan Löfven och deras tilltänkta partners, i en ny S led regering, V och MP.
Läs PDF här »

line

SVT:s Rapport låter jägarna komma till tals
2014-05-15
SVT: s Rapport låter jägare ge uttryck för sina personliga åsikter i den mest infekterade miljöfrågan i vårt land, den om varg och på bästa sändningstid.

I inslaget i Rapport 19.30 igår - den 14 maj- var det en mysstund runt brasan där jägarna uttrycker sin olycka över att älgjakten kanske måste ställas in i Värmland till hösten eftersom varg tagit alla älgar.

Hur är det möjligt att en av Sveriges nationella nyhetssändningar kan sända ut en så laddad åsikt utan att någon av motsatt åsikt och med faktauppgifter får komma till tals? Luktar jägarmaffia överallt ihop så nu vet ni, man kan inte ens lita på Rapports sändningar.
Läs PDF här »

line

Jaktmyndihet en föråldrad idé
2014-03-12
Centerpartiets Eskil Erlandsson på jaktstigen, han vill inrätta en jaktmyndighet. Framtiden kräver att vi återskapar olika områden som fredas för de vilda djuren och i vissa fall skall återinplantering ske av ursprungliga arter för området - att bevara vårt naturarv. Läs mer på www.rewildingeurope.com
Artikeln publiceras i Dalademokraten den 13 mars. Läs vårt brev till Eskil Erlandsson

line

Naturvårdsverket agerar mot lagen
2014-02-13
Det är inte första gången som Naturvårdsverket går renägande samers och jägarnas intresse till mötes - trots att de har i uppgift att värna naturen och följa lagen - nu har de godkänt skyddsjakt på vår värdefulla Junseletik och hennes partner, henne man har flyttat 3 gånger och hon går tillbaks till sitt revir/område. Nu skall hon dödas för att hon slagit 7 renar på tre månader trots att renägande samer har ersättning för både förekomst av rovdjur i området och för dödade renar. Vi skrev till EU med kopia till Naturvårdsverket - Läs PDF »

line

Antalet vargar påstås vara dubbelt så många som de faktiskt är !
20131217
Vi granskar "Ulv i Skandinaviens Rapport för inventering av antal vargar i Sverige vintern 2013" och det är häpnadsväckande att här är grova fel i redovisningsmaterialet, vilket gör att Naturvårdsverket, Sveriges Radio och övrig basunerar ut fel antal varg i vårt land. Rapporten är bristfällig på så vis att döda vargar inte räknas bort från tabellen och vargrevir påstås innehålla 10 vargar. Läs våra PDF:er
Brev till Janez Potocni »
Ulv i Skandinavia »
Skyddsjakt i Haveröreviret »
Antal vargar 2012-2013, dokumenterat i inventeringsbilaga »

Vad gör de politiker som inte är eniga med alliansen om deras rovdjurspolitik?
2013-12-08
Vi avslöjar återigen detaljer kring rovdjurspolitiken som riksdagsledamöterna inte har en aning om - ändå kan man rösta. Läs PDF »

line

Paragraf 28 ej förenlig med EU-rätten
2013-11-07
Det har kommit till vår kännedom att § 28 har använts under tre års tid i Sverige trots att den inte är förenlig med EU-rätt. Det sitter många jurister på regeringskansliet och det sitter ett stort antal jurister på våra myndigheter, men inte en enda har reagerat!
Läs PDF»

Gabriel Michanek, professor i juridik, Uppsala universitet och Sveriges expert på Art- och habitatdirektivet

Läs Bilaga 1 - PDF »

line

Politikens senaste förslag till Rovdjurspolitik.
131014
Om igen och om igen används mantrat "rovdjurstryck" i proposition efter proposition och motion. Vi har här besvarat Socialdemokraternas svarsmotion till Regeringens föreslagna "Prop 2012/13:191 En hållbar rovdjurspolitik". Läs gärna detta, det är lättläst om man är intresserad av rovdjur, politik och demokratiska värden.
Läs PDF »

linje
Regeringen lägger ny rovdjurs-proposition
2013-09-11
Miljöminister Lena Ek och Landsbygdsminister Eskil Erlandsson visar upp både sin okunskap och sitt klara ställningstagande för jägarkåren. Läs vår skrift till politiker i Sverige och till EU.
Läs PDF»

linje

Skyddsjakt på Skånsk varg
2013-08-17
Naturvårdsverket har verkligen förtjänat att kallas Jaktvårdsverket eftersom de bland annat inte kan vidtaga några andra åtgärder än jakt på varg som stör i fårhjorden.
Läs PDF »

linje

SRF: s synpunkter på förfarandet med att fastställa referensvärden för gynnsam bevarandestatus för varg
130628
Skrivelsen är ett klargörande kring de fel som återstår att rätta till för att få fram korrekta analyser för vad som skall till för gynnsam bevarandestatus för varg - En viktig skrivelse som Naturögat samtycker till. Detta har även vi påtalat tidigare. Läs PDF »

linje

Den svenska vargjakten sågas
2013-03-29
Guillaume Chapron, forskare på SLU, sågar den svenska vargjakten och skriver i Science. Forskningsledare på Skandulv, O. Liberg, försöker göra politik av "Gynnsam bevarandestatus".  Läs PDF »

2013-04-01
Inga Ängsteg svarar på detta och vi replikerar: Läs PDF »

linje

Skrivelse till Kammaråklagaren
130101
Ny skrivelse till Kammaråklagaren för överprövning av trafikolyckan med ung vargtik december 2010. Trafikolyckan ledde till ett vidrigt eftersök och grovt djurplågeri som följd trots att endast en mjukdels skada var resultatet av själva trafikolyckan.
Kristina anmälde eftersöket av den trafikskadad ungtiken och får avslag, se: "Ung vargtik i trafikolycka 101203" Kristina skriver igen och ber Kammaråklagare Magnus Clase att öppna fallet, här nedan kommer det brevet. Clase skickar brevet till överprövning hos Åklagarmyndigheten i Malmö, vi väntar på svar. Läs PDF »

linje

Akut - Agera nu!
Lena Ek och Eskil Erlandsson ger order till Naturvårdsverket att vargjakt skall ske i februari, trots att Naturvårdsverket är en egen myndighet och har sagt att det inte skall bli av med vargjakt i vinter, men nu ger man Länsstyrelserna instruktioner om vargjakt. Vi sände mail till EU och till fyra naturvänliga politiker i riksdagen.
2013-01-29
Till politikerna i riksdagen- AGERA NU - Detta är precis sänt till EU Kommissionen Har inte Ni något ansvar för att stoppa olagliga jakter? Sköt ert jobb och agera nu i realtid. Svar kom direkt från Carl Schlyter Miljöpartist i EU; "Givetvis har redan kontaktat ansvarig på kommissionen"
Läs PDF »

linje

Förvåning, Kaos, Tragik

2013-01-29
Vi fick respons från flera personer kring Junselereviret och skyddsjaktsbeslutet så vi skrev ett tillägg till politikerna i MJU för att upplysa dem och tillsammans med denna upplysning sände vi även skriften "De stora rovdjurens ekologiska roll" så att upplysningen om ekosystemet blir mer total.
Tilläggsbrev till MJU - Läs PDF »
Rovdjurens ekologiska roll - Läs PDF »

Skarp kritik till politikerna kring rovdjurspolitiken
2013-01-13
Rovdjurspolitiken i ett nötskal i brevet kräver vi att politikerna lär sig lyssna, läsa och lära.
Läs PDF »

linje

Dags för EU- domstol!
Nu är det dags för EU- domstolen
2013-01-12
Regeringen och Naturvårdsverket är fortsatt i maskopi för att eliminera vår vargstam - EU domstolen är vårt enda hopp
Läs PDF »

Eskil leker suverän
2013-01-11
Eskil Erlandsson kommer att strunta i EU och bevarande sidan och försöker driva igenom licensjakt vintern 2013.
Läs PDF »

Mailtrafik med Jean-Francios Brakeland
2013-01-12
Vi mailar direkt till EU om Eskils försök att leka suverän över EU lag och får snabbt svar av Jean-Francois Brakeland, handläggare av Sverigeärendet.
Läs PDF »

Vi uppmanar Naturvårdsverkets chef Stoppa Jakten på Junseletiken - NU
2013-01-13
Bevarandesidan mobiliserar under helgen för att rädda livet på Junseletiken, genom allmänt upprop till vargvänner.
Läs PDF »

Till Ruona - Stoppa vansinnet
2013-01-13
Ruona spindeln i nätet för vargars var eller icke vara får ett kort natt mail - nu är det NOG
Läs PDF »

linje
Sveriges bevarandesida mobiliserar mot Ek: s hopp om vargjakt vintern 2013

Potocnik svarar Lena Ek
2012-12- 20
Potocnik uttalar i sitt brev till Lena Ek, bland annat; "Planen måste klara en vetenskaplig granskning, i synnerhet vad gäller definitionen av minsta livskraftiga population. Kommissionen ser också fram mot att få del av regeringens bedömning av Rovdjursutredningens betänkande".
Läs PDF »

R Burman/Naturvårdsverket "råkar" visa felaktigheter
2012-12-18
När Naturögat har ett samtal med Ruona Burman om "forskarrapporten" som skall ligga till grund för eventuellt jaktbeslut på varg vintern 2013, visar det sig att oberoende forskare inte fått deltagit i rapporten - trots att Ruona påstår det. Detta informerar vi EU, så klart.
Läs PDF »

Färsk undersökning kring varg och jakt
2012-12-15
SNF undersökning visar på att majoriteten av svenska folk inte vill ha vargjakt, inte ens folk som bor i varglänen
Läs PDF »

Vi upplyser EU
2012-12-03
Naturögat informerar EU om det vi vet kring planerna för vargjakt vintern 2013 och hur "läget" ser ut för varg i vårt land och ber EU hjälpa oss att få stopp på detta.
Läs PDF »

linje

Junselereviret
121210
Nu har man hittat på en ny modell för att "förstärka vår vargstam" och den är utan empati, kunskap eller hållbarhet, precis som vanligt när idéerna kommer från förstörarsidan.

Brev till Naturvårdsverket
Läs PDF »


linje

SKK använder medlemsantalet för egen vinning
121118
Svenska kennelklubben går hand i hand med Svenska jägarförbundet och skriver till EU om att ALLA deras medlemmar vill se en betydande reducering av varg i Sverige. Detta är mer än översitteri fasoner att påstå sig ha samtliga medlemmar bakom sig i sin högst personliga åsikt om varg, speciellt för svenska kennelklubben - en medlemsorganisation för hundintresse.

Vi på Naturögat har informerat EU
Läs PDF »

SJFs &SKKs brev till EU
Läs PDF »

linje

Lena Ek visar sitt rätta jag!
19 oktober 2012

Miljöminister Lena Ek annonserar ut via SR och SVT att antalet vargar i Sverige skall stanna vid 180. Ek har satt sig i knäet på jägarorganisationerna och hennes myndighet Naturvårdsverket säger samma dag minst 380 vargar.

Sverige ställer sig upp och skriker högt. Vi på Naturögat ger Ek en kort koncis replik och skriver direkt till EU liksom WWF, SNF, SRF.


Avgå Ek!
121022

Läs PDF »

Brev till EU
121023

Läs PDF »

Brev till Potočnik
121024

Läs PDF »

linje

En av jägarnas alla metoder för att söka sprida varghatet

Det förekommer i landets alla tidningar att jägare skriver artiklar/ debattinlägg för att svartmåla vargen. Dessa artiklar innehåller alltid grova felaktigheter och de bygger alltid på att skapa avsky och rädsla hos allmänheten för varg. Den fruktansvärda händelsen på Kolmårdens djurpark i somras då en djurskötare avled i varghägnet, har insändaren tagit som exempel för att väcka rädsla och hat för varg, liksom att bevarandet av gamla lantraser omöjliggörs om varg får finnas.

Kulturarv hotas av vargens härjningar
Insändare Helsingborgs Dagblad
120805

Läs PDF »

Växande vargstam ger ökad mångfald
Naturögats svar i HD via Charlotte
120808

Läs PDF »

Gammalt svenskt kulturarv försvinner
Insändarens replik HD, 120816
Läs PDF »

Hur kan jag skydda mina djur
Replik av Naturögat HD, 120818
Läs PDF »

linje

Skyddsjakt på ungvargar
Pågående ärende

Skyddsjaktbeslut Värmlands län
1200619
Läs PDF »

Skyddsjakt på ungvargar
120706
Tre ungvargar tittade en söndagskväll på en kvällspromenerande kvinna med sin tax i Filipstads kommun, dagen efter blev det skyddsjakt på dessa tre ungdjur, om detta skrev jag mailbrev till myndigheterna som är intierade i skyddsjakten och som bryter mot vår miljölag; EU: s Art och habitatdirektiv.
Läs PDF »

Svar från Burman
120711
Mailsvar av R Burman Naturvårdsverket angående skyddsjakt på 3 ungvargar Värmland och Charlottes svar på det; Ruona Burman ringer upp och frågar om mitt mail skall ses som allmänn överklagan, läs mailtrafiken. Läs PDF »

Beslut från Naturvårdsverket
120711
Beslut från Naturvårdsverket gällande överklagan av "Skyddsjakt på ungvargar".
Läs PDF »

Vårt svar på NV:s beslut
120723
Vårt svar på Naturvårdsverkets beslut 2012-07-11, angående skyddsjakt på ungvargar. Läs PDF »

Svar från Lst Värmland
120723
Svar av Rovdjurshandläggare Lars Furuholm Lst Värmland, på skrivelse om skyddsjakten på ungvargarna i Forshyttan dnr: 218-4426-2012. Läs PDF »

Svar till Furuholm
120726
Svar till Lars Furuholm Lst Värmland svar med dnr: 218-4426-2012. Läs PDF »

linje

Nationell förvaltningsplan
Pågående ärende

Nationell förvaltningsplan varg
Läs Naturvårdsverkets förvaltningsplan och jämför med vårt remissyttrande nedan.
Läs PDF »

Vårt remissyttrande
120515
Regeringen gav Naturvårdsverket i uppdrag att beskriva en ny ”Nationell förvaltningsplan varg”. Denna remiss har flera organisationer besvarat så även vi på Naturögat. Vårt diarienummer på NV eftersöktes 11 juli, man kunde inte hitta remissen – troligen ignorerad.

Vi sände den igen och väntar nu på diarienr.  Läs Naturvårdsverkets yttrande och jämför med Vårt yttrande. I vårt yttrande har vi startat med Bakgrundsbeskrivning, sedan svarar vi på NV: s yttrande genom att använda samma rubriker och uppställningar som NV satt i sitt yttrande
. Läs PDF »

Mail angående diarienummer
120712
Vi väntade och väntade på diarienumret på vår skrivelse ”Remissyttrande till Nationell förvaltningsplan för varg 2012-05-15” vilket aldrig kom, så 2012-07-12 ringde jag NV, se svar här. Läs PDF »

linje

LST Skåne - Kynnavargen
120505
Ärende avslutat

Jag blev helt paff av att Länsstyrelsen i ”mitt” Skåne inte låg i framkant och gav alla berörda information om att varg kan komma till Skåne igen. Informationsbehovet är stort för att få djurhållare att inse behovet av att skydda sina djur. Det gjorde att de fick ett brev av mig – ett par dagar efter fanns info på deras hemsida. Läs PDF »

linje

Vår rovdjursrapport

Vår Rovdjursrapport
120404
Vi blev ombedda av ett politiskt parti att ge dem faktaunderlag till en interpellation - Miljöministern kring varg, licensjakt, skyddsjakt. Här är vårt resultat. Läs PDF »

Mottagare av vår Rovdjursrapport
Läs PDF »

linje

Brev till Naturvårdsverket
120229
Läs PDF »

linje

Brev till regeringen
120213
Läs PDF »

linje

Debattartikel om rovdjurspolitik
120203
Det är 2000-tal men i skogen råder 1700-tal; En rimlig Rovdjurspolitik, detta debattinlägg kom in i flera tidningar våren 2012.
Läs PDF »

linje

Siljansringen känt tjuvjaktsområde
Dalarnas Tidningar, 120126

Spåren visar på en organiserad tjuvjakt med passkyttar när revirhanen i Siljansringen dödades. 
– Den tekniska undersökningen visar att passkyttar stått utposterade. Man får förmoda att det är personer som har licens för sina vapen och jag vädjar extra till jägarkåren att kliva fram, säger Åse Schoultz till Dalarnas Tidningar. Naturögat anser att de som har rätt till innehav av jaktvapen också har skyldigheter, utöver de som idag finns inskrivna i lagen, mer om detta i ett senare öppet brev. Läs PDF »

linje

Skyddsjakt Skultunareviret

Här kommer ett urval av de dokument som handlar om vårt försök att stoppa den olagliga skyddsjakten på 2 vargar i Skultunareviret. Vad som har uppenbarat sig är en helt sanslös historia, där inget stämmer med vad som länsstyrelsen Västmanland har skrivit i sitt Skyddsjaktsbeslut. Varje påstående om vad vargarna beskylls ha gjort, kan motbevisas – det fanns inget underlag för skyddsjakt.

Skyddsjaktsbeslut Västmanlands län
1200116
Läs PDF »

Protest mot skyddsjakt Skultuna
120122
Ärende avslutat

Läs PDF »

Brev till regeringen
120213
Läs PDF »

Brev till Naturvårdsverket
120229
Läs PDF »

JO-anmälan
120318
Ärende avslutat

Läs PDF »

JO-anmälan via mail
120319
Ärende avslutat

Läs PDF »

Brev till R. Burman och I. Skogö
120319
Ärende avslutat

Läs PDF »

EU-komissionen - anmälan
120402
Läs PDF »

Svar på JO-anmälan
120508
Läs PDF »

Nya uppgifter kommer fram
120709
Läs PDF »

linje

SFS Svensk Författningssamling

SFS 2011: 1571
111230
Detta är ett exempel på att regeringen mörkar för svenska folket – de har inte för avsikt att följa rådande lagar, trots att det har lovat EU det. Det som står i artikeln strider mot Art- och habitatdirektivet. Läs PDF »

linje

EUs koll svensk vargjakt
111216
Ärende avslutat

Läs PDF »

linje

Insändare i Smålandsposten
110815
Ärende avslutat

Insändare i Smålandsposten sommaren 2011, för att höja känslan av stolthet att vargen Kynna satt revir i just Småland.
Läs PDF »

linje

SRF - Rovdjurens Roll
110618
En forskarrapport om rovdjurens nytta i ekosystemet. En bibel i behov att läsas av alla som vill ha en åsikt om rovdjurens vara eller icke vara. Läs PDF »

linje

Ett utdrag ur "Mitt i Afrika"
110513
Ärende avslutat

"Mitt i Afrika" en kvinnas kamp för de vilda djuren av Ann Olivecrona & Petter Karlsson© 2011 sidan 211-213. Läs PDF »

linje

Vargens Tid
110324
Ärende avslutat

Vi håller helt med Vargens Tid, denna artikel måste läsas, här uttalar sig en van jägare om rovdjurshatet i skogarna. Artikeln är hämtad från; http://Vargenstid/wordpress.com
Läs PDF »

linje

Ny rovdjurspolitik omgående
110228
Ärende avslutat

Läs PDF »

linje

Ung vargtik i trafikolycka
101203
Eftersök efter trafikskadat vilt är polisens ansvar – här har ingen utveckling skett. Vi önskar specialutbildade poliser som ska ha ansvaret att eftersök sköts på rätt sätt, för djurets rätt att slippa onödigt lidande. Det som hände den unga vargtiken ska bara inte få hända, hon var bara lätt skadad. I det här fallet så skedde olyckan utanför Östmark den 3 december. Efter att ha läst SVA: s obduktionsrapport av djuret framkom omfattande skottskador vilket föranledde nedan polisanmälan då hela eftersöksjakten skapade djurplågeriet. Läs!

Ingen undersökning om avlivad varg
100214
Läs PDF »

Jaktlagen § 26a Eftersök:
Lag 2009:1261, 26 a § Om ett vilt har varit inblandat i en sammanstötning med ett motorfordon får polismyndigheten vidta de åtgärder som behövs för att djuret ska kunna spåras upp och avlivas. Polismyndigheten får även ge någon annan i uppdrag att vidta sådana åtgärder.

Polisanmälan av eftersöket
110323
Läs PDF »

Beslut från Åklagarmyndigheten
120604
Efter1,5 år att utredning kommer beslutet att inget fel har begåtts - Vi undrar hur det står till med empati och kunskap om vilda djurs liv och leverne. Läs PDF »

linje

Konvention biologisk mångfald
101010
Läs PDF »

linje

Lex Jakt

Lex jakt
100525
I tankar om att vi i vårt moderna land även kan och vill försäkra  rättigheter för jaktbart vilt och jakthunden, skrev jag Lex Jakt.
Läs PDF »

Lex jakt - mottagarlista
100525
En sändlista över alla som fått Lex Jakt av mig per post och mail. Vem som svarade syns också på listan. Läs PDF »

Licens - ändamål jakt

Detta var en del av min research inför "Lex Jakt". Läs PDF »

linje

Naturen – Jägarens lekstuga
100301
Ärende avslutat

Licensjakten på Varg 2010 rörde upp alla mina känslor till den grad att hjärnblödning förelåg, denna skrift är det som sedermera blev Lex Jakt. Denna skrift kom i flertalet tidningar som en artikel. Läs PDF »

linje

Svar på mailbrev
100301
Ärende avslutat

Ett brev till Andreas Carlgen Miljöminister, våren 2010; Frustrationen efter skandalen "licensjakten på varg 2010" fick mig att skriva till Andreas Carlgren, här hans svar och min replik. Läs PDF »

linje

Debatt i HD
100114
Svenska Jägarförbundets ordförande (fram till våren -12) skriver debattartikel i min lokaltidning HD och försöker påstå att vargjakt är bra. Nedan följer en debatt mellan mig och honom i ämnet. Läs PDF »

linje

Angående SKK och Vargen
061005
Ärende avslutat

Jag blev så arg på vår enda hundorganistion i Sverige som tar sig rätten att tala för sina 300.000 medlemmar i vargfrågan utan att undersöka var vi medlemmar står i den, så jag skrev ett debattinlägg i Hundsport, SKK: s medlemstidning – Sveriges största hundtidning.
Läs PDF »

linje

Brev till Jordbruksministern
061030
Ärende avslutat

Året är 2006 och Alliansen har tagit makten i Sverige och jag blir nervös för vad som nu skall komma att ske med varg i vårt land. Detta brev var ett försök att påverka till klokskap. Läs PDF »

linje

Granskningsnämnden
060303
SAKEN
1. Begäran om omprövning av Granskningsnämndens beslut SB 726/04
2. Uppdrag granskning, SVT1, 2006-01-31, inslag om en nedlagd förundersökning


BESLUT
1. Granskningsnämnden ändrar inte beslutet SB 726/04.
2. Inslaget frias.

Läs PDF »

Illegal vargjakt
040427, SVT, Uppdrag Granskning
Reportern Oscar Hedin kan avslöja att viktigt bevismaterial från misstänkta jaktbrott mot varg som kommit bort hos polisen. Reportaget Vargjägarna sänds i två delar - i första avsnittet berättar en vargjägare också öppet om den förbjudna jakten.
Läs PDF »

Jaktbrott mot varg
2004 SVT, Uppdrag Granskning
Omfattningen av den illegala jakten på den skandinaviska vargstammen är ett outforskat ämne. När vi började söka efter material hösten 2003 fann vi inget. Varken forskare, poliser eller journalister hade undersökt eller sammanställt omfattningen av tjuvjakten. Vi fann dock ett par uppskattningar och en studie som kunde ge oss vägledning i vårt tidiga arbete. -Del av Oscar Hedins och Anna-Maria Magnussons förord till deras rapport "Jaktbrott mot varg" för SVT Uppdrag Granskning. Läs PDF »

varg och rovdjur